Biciklisek félrevezetése

Sokat szidjuk a kerékpárosokat... 

Okkal és ok nélkül is. Valóban olykor a KRESZ szabályait nem pontosan alkalmazva tekernek, ez igaz. 
De ebben sajna a honi sajtó is felelős, akik olykor rosszul értelmezve vagy pontatlanul kürtölik világgá az egyes szabályokat.

Ilyen volt például a kerékpárosok beengedése az egyirányú utcákba, mármint az ellentétes oldalról. Sok híradás egyszerűen kifelejtette azt a megjegyzést, hogy ez csak akkor engedélyezett, ha külön tábla jelzi. Évekbe telt míg a helyére tettük ezt a tévhitet, én magam is rádióban, tévében, interneten, ahol csak tudtam próbáltam korrigálni a rosszul tálalt szabályokat.

De az hagyján, ha egy laikus újságíró nem tudja kellő pontossággal értelmezni a szabályt, de amikor maga a Magyar Kerékpáros Klub adja ki a maga szabályértelmezését rosszul, akkor ez már több mint idegesítő, sőt ennél is több, felelőtlenség.

Idézek a Kerékpáros Kisokosból:

"Hol szabad kerékpározni?

Leállósávon vagy kerékpározásra alkalmas útpadkán 
Ez elég értelmetlen kitétel a KRESZ-ben. Magyarországon csak autópályán van leállósáv, ahol tilos kerékpározni, az útpadka pedig szinte sehol sem alkalmas biciklizésre."

Az anyag összeállítójának csak a KRESZ jogszabályt kellett volna fellapoznia, ahol ez szerepel:

"Leállósáv: az útnak az úttesttel azonos szintben levő, attól útburkolati jellel elválasztott és útburkolattal ellátott része."

Nincs itt semmiféle autópálya megkülönböztetés, bizony bármilyen úton, akár városon belül is lehet leállósáv.

Azaz gyakorlatilag, ha az úttest aszfaltos részének szélén felfestettek egy fehér vonalat, akkor onnantól kifelé az bizony már leállósáv. És a kerékpárosoknak ott kéne haladni, ami így még biztonságosabb is, mint az úttesten közvetlenül az elsuhanó gépjárművek mellett.

Íme egy kép a XVII. kerületben látható leállósávról:

utszele.jpg

 

Írtam egyébként a Kerékpáros Klubnak, összegyűjtve az anyagban található hibákat. Eddig még nem reagáltak...

Összegyűjtöttem egy csokorba a kerékpárosokra érvényes sebességkorlátozásokat. A Kreszklub oldalán elolvashatod.